Hizmetlerimiz / Teknik Servis

Fiber Optik Sistemler

 efe çok tecrübeli Fiber Optic enstelasyon ekibine sahip olup, bu ekibi ile Başta yurt içi olup yurt dışı projelerde dahi en hassasiyet gerektirecek fiber optic çalışmalarına aktif ve pasif  fiber optic ürünlerin  temini ve kurulum hizmetlerini   sunmaktadır.

Fiber optic çalışmalarında 1994 yılından bu yana saha uygulama tecrübesine sahip olmanın verdiği uzmanlıkla   yüksek bir işçilik kalitesi ile kayıpsız  hızlarda fiber optic kablolama  hizmetleri sunmaktayız.

A- EPOXY  FIBER OPTIC TERMINASYON" Hızlı Yapıştırma Tekniği ile Fiber Optic Sonlandırma" HİZMETİ ;

İle Multimode    50/125mikron

                             62,5/125 mikron

Singlemode       9/125 mikron

İndoor,outdoor tüm fiber optic kablolarda ST/SC/MTRJ/LC Fiber optic konnektör sonlandırma hizmeti verilir

B- FUSION SPLICE  FIBER OPTIC TERMINASYON" Core to Core Ark yöntemi ile  Fiber Optic Sonlandırma"

İle Multimode        50/125mikron

                                62,5/125 mikron

Singlemode          9/125 mikron

İndoor,outdoor tüm fiber optic kablolarda ST/SC/MTRJ/LC Fiber optic konnektörlü Pigtail  sonlandırma hizmeti verilir

Her iki teknik  sırası ile

A-yeni çekilmiş MM.SM. Fiber optic kabloların panel-kutu taraflarında ST-SC-MTRJ-LC konnectör Epoxy-fusion splice pigtail sonlandırma işlemi .

B-kopmuş,kırılmış,eskimiş,aşınmış Fiber optic  ST-SC-MTRJ-LC.vb.. optic Konnektör uçlarının yenilenmesi termine edilmesi işlemi

C-kopmuş,kırılmış,eski Fiber hatların core to core "uç uça" fiber optic ek yapılması işlemi yapılması

D-kısa kalmış, boyu uzatılacak,aktarma yapılıp yer değiştirmesi yapılacak fiber optic kablonun yer altı ek kutusu içinde ek yapılması .

Fiber optic kabloların core adını verdiğimiz içinden ışık geçen damarları saç  telinden biraz ince ve kırılmaya karşı hassastır, Multimode fiber 62,5 mikrometre, singlemode fiber 9 micrometre'dir.

(1 mikrometre = metrenin milyarda biri, milimetrenin binde biri) Verilen bu değerlerden de anlaşılacağı gibi

Fiber Optik kablo isçiliği dediğimiz, kablonun çekilmesi ve sonlandırılması çok hassas bir istir. Hassas olduğu kadar da önemlidir. Çünkü Fiber Optik kablomuzu standartlarına uygun normlarla üreten bir firmadan aldığımızı, gereken mesafelere bağlı kaldığımızı farz edersek; iletişimde performansı etkileyen diğer bir husus karsımıza çıkar. Bu faktör; Fiber Optik kablo sonlandırmasından kaynaklanan kayıplardır. Teknik saha deneyimli ve uzman teknik servisi ile bu kayıpları yok eder.

Fiber isçiliği uzman bir ekip tarafından standartlara uygun, gerekli aletler ile yapılmalı ve Fiber kayıpları en az

Seviyelerde olmalıdır ki fiber üzerinden geçen data için performans kaybı yaşanılmasın . Bu da en az Fiber Optik kablo seçimi kadar stratejik önemde  bir karardır.

Tüm bu hassas konular fiber optic kablolamalarda işçilik deneyimini en ön plana çıkartıyor

İşte bizler efe bilişim olarak sizlere bu noktada eksiksiz hizmet verebiliriz.

-Fiber optic backbone uygulamaları

-indoor fiber optic uygulamaları

-fiber to desk uygulamaları

-outdoor fiber optic uygulamaları

-kampüs fiber optic omurga uygulamaları

-ihtiyaca özel her türlü uzunluk ve nitelikte fiber optic patch cord hazırlama

-kaza ile iletişimi kopan fiber optic hatlara onarım desteği

-fiber optic terminasyon, test ve etiketleme

-fiber optic terminasyonu ve fiber optic teknolojileri  konularında eğitim vermek

-singlemode multimode çözümler

-fiber optic network dizayn ve projelendirme

-fiber optic kablo geçişi için altyapı hazırlama ve kablo çekimi

-fiber optic patch cord,pigtail ,ek kutuları ve patch panel, ST ve SC connector,adaptor gibi aksesuarlar ile pasif fiber optic ürün satışı

-fiber optic media convertor, tranciever, switch ve switch modulleri gibi fiber optic aktif ürünleri satışı

kendi ekibimiz ile  yukarıda sıraladığımız ürün ve hizmetleri marka bağımsız olarak , müşterilerimizin teknik gereksinimlerine göre sunarız .

NEDEN FİBER OPTİC KABLO TERCİH EDİLMELİDİR?

1-Geniş Band Aralığı :

Yapıları gereği optik frekanslar daha geniş bant genişliklerisağladıkları için, fiber sistemler daha büyük bir kapasiteye sahiptir.Metalik kablolarda, iletkenler arasında kapasitans ve iletkenlerboyunca indüktans meydana gelir. Bu özellikler metalik kabloların, bantgenişliklerini sınırlayan alçak geçiren filtreler gibi hareketetmelerine neden olur.

2-Kanal Başına Maliyetin Düşük Olması:

Kabloların hafif ve ucuz olması, bant genişliğinin uzaklık çarpanın büyük, yineleyici aralıklarının uzun ve aktif cihaz değiştirilerek kanal sayısı arttırılabildiğinden maliyet düşmektedir.
Aynı kapasiteli bakır iletkene göre; Mbps başına iletişim maliyeti ucuzdur.

3- Bilgi Çalınmasının Güçlüğü:

Optik fiber damardan bilgi çalabilmek için kabloyu kesip sisteme bağlamak gereklidir. Böyle bir yöntemde anında tespit edilir.

4- Elektromanyetik Etkiden Bozulmama:

Bakır iletkenli ve diğer iletim sistemleri manyetik etkiden bozulurken optik iletimde bozulma yoktur. Yüksek gerilim iletkenlerinin yanından dahi fiber kablo çekilse fiber optic kablo üzerinde enerjinin olumsuz bir etkisi olamaz ve iletişimde sorun yaşanmaz.

5- Karışma(Diyafoni)Olmaması:

Optik iletimde sinyaller fiber damar dışına taşmaz. Fiber kablolar, yıldırımın, elektrik motorlarının, floresan ışığın vediğer elektriksel gürültü kaynaklarının neden olduğu statik karışmadan etkilenmezler, Oysa bu durum bakır kabloda crostallk adını verdiğimiz sinyal karışmasına neden olurken, fiber optic kablolarda Kıvrımlardan dolayı sinyaller damar dışına taşarsa bile diğer damarlara girip onları etkilemez. Bu
nedenle karışma yoktur.
bunun bir nedeni de, fiber optiklerin elektrik iletmeme özelliğidir. Ayrıca, fiber kablolar enerji yaymazlar; dolayısıyla,diğer iletişim sistemleriyle girişime yol açmaları mümkün değildir. Bu özellik, fiber sistemleri askeri uygulamalara çok uygun hale getirir.

6- Elektriksel Yalıtım:

Optik fiberler elektriksel bakımdan yalıtkan maddelerden yapılmış olduğundan uçlar arasında tam bir elektriksel yalıtım sağlar. Ayrıca kırılma ve kopmalarda kıvılcım çıkarmamaktadır ,Bu özellik patlayıcı veya yanıcı parlayıcı maddelerin bulunduğu ortamlarda güvenle iletişim kurmak için fiber kabloyu ideal hale sokar aynı zamanda dar bantlı sistemler ve kapalı devre televizyon sistemleri içinde çok uygundur.

7- Değişik Çevre Koşullarına Uyum Sağlaması:

Isıya ve aşırı soğuk ortamlara dayanaklı fiber damarlar (+500’Cye kadar )üretilmiştir. Bu nedenle bakır iletkenli kabloların kullanılamadığı ortamlarda güvenlikle kullanılmaktadır.

8- Tesis Kolaylığı:

Optik fiber kablolar küçük çaplı (12 damarlı kablonun çapı 17mm) ve hafif oluşları nedeniyle tesisleri kolaydır. Örneğin bakır iletken (0,6mm2) 3kg/km fiber damar 0.05) olması ek0.05km 40,05 veya 230-50gr/km makara boylarının uzun (1.5 sayısını azaltmakta kablo kesiti küçük olduğundan aynı gözden birçok kablonun çekilmesi sağlanmaktadır. Kablo tesisinin kolaylılığına karşın ek ve bakım için kullanılan malzemeler oldukça pahalı olduğundan tesis ve ek yapımının uzman kişilerce özenle yapılması gerekir.

9- Yerel(Abone)Dağıtım Şebekesinde Kullanılması:

ISDN* uygulamalarının gündeme gelmesiyle birlikte fiber optik kablolar artık abonenin evine kadar tesis edilebilir hale gelmiştir. Bu amaca yönelik arazi tipi donatım ve kablo dağıtımının yaygın olarak kullanıldığı İsveç, Almanya, Fransa ve Amerika gibi ülkelerde Yerel İletişim Ağı Şebekeleri (LAN, Local Area Network) pilot uygulamalarına başlamış olup eve kadar fiber uygulamaları yapılamaktadır. 1984 yılından beri Japonya’da abone çevrimleri de kullanılmaktadır.

OPTİK FİBERLERİN KULLANIM ALANLARI :

Optik iletişim sistemleri;büyük olanaklar sağlaması nedeniyle kısa sürede çok geniş kullanım alanları bulmuştur. Bu sistemlerin kullanıldığı çeşitli alanlar aşağıda sıralanmıştır :

1. Zayıflamanın az, bant genişliğinin büyük, kanal başına düşen maliyetlerin düşük olması nedeniyle uzun mesafeli büyük kapasiteli haberleşme sistemlerinde ve orta mesafeli düşük kapasiteli sistemlerde,
2. Hem örneksel hem sayısal iletime olanak sağlaması ve geniş bantlı servis verilebildiğinden özellikle santraller arası bağlantıda,
3. Düşük kayıp, yüksek hız nedeniyle bina içlerindeki iletim sistemlerinde (Plastik fiberlerle),
4. Kapalı devre televizyon sistemlerinde,
5. Veri iletiminde,
6. Elektronik aygıtların birbiriyle bağlantısında,
7. Havacılık alanında, (Radarlar) yüksek hız gerektiren aygıtlar arası ve uçak iç donanımlarında,
8. Demiryolu elektrifikasyon ve sinyalizasyon uygulamalarında,
9. Yüksek gerilim iletkenlerinin içine fiber damarlar yerleştirilerek iletkenlerin, enerji taşırken aynı anda haberleşmeyi de sağlamasında,
10. Trafik denetim (kontrol)sistemlerinde,
11. Askeri haberleşme sistemlerinde,
12. Reklam panolarında,
13. Tıp alanında kullanılan aygıtlarda,
14. Nükleer enerji santralleri ve radyoaktif ışınların iletişimi bozduğu yerlerde,

Fiber optic kablolar

Fiber optik kablo, optik fiberler, iç kılıflar, kabloyu sağlamlaştıran malzemeler ve bir dış kılıftan oluşur. Kabloların kullanım yerine ve kullanım amacına göre değişik kablo tasarımları yapılmaktadır.

Kaplamalar ve kılıflar, optik fiberi kırılmalardan korur ve mikro bükümlerin neden olduğu kayıpları önler. Fiberin çekilmesi sürecinde camın aşınmasını önlemek ve yüzey kirliliğinden korumak için bir koruyucu kaplama yapılır. Fiberin daha iyi korunması ve iç dayanıklılığının artırılması için üreticiler ilave kılıf malzemesi kullanırlar.

3 tip fiber optik kaplama tekniği bulunmaktadır. Bunlar;

1. TIGHT-BUFFERED, (sıkı kılıflı)

2. LOOSE-TUBE, (serbest tüp)

3. GEL-FILLED LOOSE-TUBE (jel dolgulu serbest tüp)

1. Sıkı kılıflı fiberler ; genellikle bina içlerinde, serbest tüplü fiberler de açık ortamlarda kullanılırlar.

Sıkı kılıflı fiberlerde kılıf malzemesi doğrudan fiberin üzerine kaplanmıştır. Tek fiberli sıkı kılıflı kablolar, bir şebekedeki cihazları bağlamak ya da harici kabloları bina içindeki terminallere bağlamak amacıyla üretilen kısa atlama kabloları için uygundur.

Çok fiberli sıkı kılıflı kablolar ise site ya da kampüs benzeri yerleşimlerde binalar arası bağlantılarda kullanılır. Fiberin sıkı kılıf yöntemi ile kılıflanması, her bir fiberin yerleştirilmesi, konnektörlenmesi vb. işlemlerde fiberi koruyan bir kablo yapısı sağlamaktadır.

2. Serbest tüplü kablo tasarımında, optik fiberler plastik tüplerin içinde yer almaktadır. Fiberin uzunluğu tüpün uzunluğunda daha fazla olmakta, böylece fiber, kablonun döşenmesi sırasındaki gerilmelerden ve çevresel yüklerden korunmaktadır. Bu kabloları sağlamlaştırmak için tüpler ya bir yalıtkan malzeme ile sarılmakta ya da bükülmeyi engellemek üzere kablonun merkezinde çelik bir tel bulunmaktadır.

3. Jel dolgulu serbest tüplü kablolarda, tüp, içine su girmemesi için bir jel ile doldurulmuştur. Jel yerine özel tozların kullanıldığı kablolar da bulunmaktadır.

Fiber kablolar, fiber sayısına ve kullanım yerine göre de değişik tiplere ayrılır.

Fiber sayısına göre kablolar; tek fiberli (simplex), çift fiberli (duplex), çok fiberli (multifiber), konektörlü (patch cord) ve çıplak fiber olarak gruplanabilir.

Üreticiler maliyetleri de göz önünde bulundurarak uygulamaya özel kablo tasarımı yapmaktadırlar. Kablonun kullanım yeri (iç ortam, dış ortam, yeraltı, denizaltı, havai vb.) ve amacına (ticari, askeri) göre kablo üretiminde kullanılan malzemeler değişmektedir.

İç ve dış ortamlarda kullanılabilecek bir kablonun kesiti Şekil - 9'da, dış ortamlarda kullanılmak üzere ağır dış şartlara dayanaklı bir kablonun kesiti de Şekil – 10'da verilmiştir.

Bazı kablo tipleri ve özellikleri aşağıda verilmiştir.

Simplex and Zip Cord: Simplex kablolar, bir fiberli, 900 micron kılıflı, kevlar ile güçlendirilmiş, iç ortam kablolarıdır. Dış kılıf 3mm çapındadır. Zipcord, 2 tane simplex kablonun ince bir ağla bir araya getirilmesi ile oluşur. Bu kablolar genellikle patch cord ve backplane uygulamalarında kullanılmaktadır. Zipcord kablolar masaüstü uygulamalarda da kullanılabilinir.

Distribution Kablolar :

Bu kablolar bir dış kılıfın içine yerleştirilmiş, kevlarla güçlendirilmiş, bazen bir fiberglas çubukla da kuvvetlendirilmiş ve bükülmesi önlenmiş, birden fazla sıkı kılıflı fiberden oluşmaktadır. Bu kablolar boyut olarak küçüktür. Fiberler iki kez kılıflanmıştır ve doğrudan sonlandırılabilirler. Ancak her bir fiber ayrıca güçlendirilmediği için bir dağıtım ya da bağlantı kutusunda ya da panelinde sonlandırılmalıdırlar.

Breakout Kablolar :

Bir miktarm simplex kablonun bir demet halinde bir araya getirilmesi ile oluşur. Bu kablolar daha kalın daha sağlam ancak distribution kablolara göre daha pahalıdır. Her bir fiber ayrıca sağlamlaştırılmıştır ve dağıtım kutusu ya da paneline gerek olmadan konnektörlemesi yapılabilmektedir. Bu kablolar fiber sayısının fazla olmadığı, uzun mesafeli uygulamalarda, daha az sonlandırma işçiliği gerektirdiğinden daha ekonomik olmaktadır.

Serbest Tüplü Kablolar :Bu kablolarda birkaç fiber bir arada küçük bir plastik tüp içine yerleştirilmekte ve tüplerin kablonun ortasında yer alan bir sağlamlaştırıcı malzemenin etrafına sarılmakta ve en dışta da bir dış kılıf bulunmaktadır. Bu tip kablo dış ortam uygulamaları için idealdir. Fiberin sudan zarar görmesini engellemek üzere tüplerin içi jelle ya da su tutan bir tozla doldurulmaktadır. Bu kablolar, kablo kanallarında veya yere doğrudan gömülerek kullanılabilinir. Fiberler, ince bir kılıfı olduğundan işlemler sırasında dikkatli olmak ve zarar görmesini engelemek üzere korunmalıdır.

Ribbon Kablolar :

Bu kablolarda fiberler bir sıra oluşturacak şekilde yan yana ve üst üste dizilirler. Böylece en yoğun kablo paketlemesi elde edilir. Örneğin 12x12 olarak dizilmiş 144 fiberli bir kablonun kesiti 6mm olmaktadır. Bazı kablo üreticileri 144 fiberli 6 sıra oluşturarak bir kablonun içine 864 fiberi yerleştirebilmektedir. Ribbon kablolar dış ortam kablolarıdır ve su geçirmemek üzere jel ile doldurulmuşlardır. Ancak bükülmelere karşı dayanıksızdır.

Zırhlı Kablolar :

Toprağa doğrudan gömülen kabloların kemirgenlerden korunması için iki kılıf arasına zırh konulmaktadır. Bu zırh nedeni ile kablo iletken hale geldiğinden topraklamanın doğru şekilde yapılması gerekmektedir.

Havai Kablolar :

Direklere monte edilen kablolardır. Bu kablolar ya zaten direklere daha önce çekilmiş olan kablolara bağlanmaktadır ya da bu kabloların kendini taşıması için metal ya da aramid bir taşıyıcı kablonun içine yerleştirilmiş olmaktadır.

Fiber Optik Kablo Renk Kodları

Optik fiber çeşitliliğinden kaynaklanan, fiberlerin hatalı sonlandırılması, testlerindeki zorluk vb. nedenlerle, kablo renklerinin kodlanması ihtiyacı oluşmuştur. Bu konuda TIA-598C no'lu standart hazırlanmıştır. Referans olarak kullanılabilecek ve uyarlanabilecek standartın tavsiyeleri aşağıda verilmiştir.

Renklendirilmiş dış kılıflar ya da kılıf üzerine basılmış terimler, dahili dağıtım kablolarında, dahili arabağlantı kablolarında, dahili breakout kablolarda sınıflandırma ve fiberin boyutunu belirlemek üzere kullanılabilir.

Tek tip fiber bulunduran bir kabloda, dış kılıf fiber tipini belirlemek üzere kullanılacaksa renkler Tablo-3'de belirtildiği gibi kullanılmalıdır. Dış kılıfın üzerine basılacak olan diğer renkler, standardın 4.4.3 maddesinde belirtildiği şekilde kullanılabilinir. Üretici ve kullanıcı renkler konusunda anlaşma sağlamalıdır.

Başka şekilde tanımlanmadığı sürece, birden fazla kablo içeren dahili kablolara fiber sayısını ve tipini gösteren bir terim basılır. Tablo-3'de çeşitli fiber tipleri için tercih edilen terimler yer almaktadır. Örnek : 12 Fiber 8 x 50/125, 4 x 62,5/125.

Fiber Tipi

Renk Kodu

Sivil Uygulamalar

Askeri Uygulamalar

Basılması Önerilen Terim

Multimode (50/125) (TIA-492AAAB)

Turuncu

Turuncu

50/125

Multimode (50/125) (850 nm Laser-optimized)
(TIA-492AAAC)

Su mavisi (Aqua)

Tanımsız

850 LO 50 /125

Multimode (62.5/125)
(TIA-492AAAA)

Turuncu

Kurşun

62.5/125

Multimode (100/140)

Turuncu

Yeşil

100/140

Single-mode
TIA-492C000 / TIA-492E000)

Sarı

Sarı

SM/NZDS, SM

Epoxy metod ile fiber optic sonlandırma  uygulamamızdan örnekler;

  
Kablonun Striper ile açılması

 
Fiber kablonun özel nitelikli temizleyici madde ile silinmesi

 

 
epoxy maddenin enjekte edilmesi

 
yapıştırma işleminin sonu
 

 
CUTER ile ucun  kesilmesi
 

 
Ucun temizlenmesi için parlatma aşaması

                                                                                    


polishing flim üzerinde parlatma



ucun mikroskop ile incelenmesi

MİKROSKOP GÖRÜNTÜLERİ

 
Temiz bir fiber Core

 

 
kirli bir fiber core

 

 
uçu kırılmış bir fiber core

GRAFİK GÖRÜNTÜLERİ

TEMİZLENMİŞ İYİ BİR FİBER UÇ GRAFİK GÖRÜNTÜSÜ

  

KİRLİ  VE TEMİZLENMEMİŞ UÇ   GÖRÜNTÜLERİ

 

 KESİM HATALI FİBER UÇLAR

 

 

Fiber optic Modlar

FİBER OPTİK KONNEKTÖRLER

Fiber optik konektörler, iki fiber ya da 2 grup optik fiber arasında optik güç aktarımını sağlarlar. Optik kayıbın en az olması için konnektörlemenin çok iyi yapılması gerekmektedir. Konnektör kullanılarak yapılan fiber optik bağlantılar ısı, toz, nem gibi çevresel koşullardan etkilenmemelidir. Bu nedenle, konektörler güvenilir olmalı ve montajları kolay yapılmalıdır. Askeri ve sivil uygulamalar için farklı konektörler bulunmaktadır. Askeri konektörler MIL-DTL-38999, MIL-PFR-83526, MIL-C28876 no'lu standartlarda tanımlanmıştır.

Bazı fiber optik konektör tipleri aşağıda belirtilmiştir.

ST, SC, SMA, Biconic, D4, ESCON, FC FDDI, LC, Loopback, MTP, MT-RJ, MU, FC/PC, EC/RACE, VDF/DF.

Konnektör Renk Kodları:

Fiber optiğin ilk günlerinden itibaren turuncu, siyah ve gri multimode, sarı singlemode için kullanılmıştır. Bununla birlikte FC ve St gibi metalik konektörlerde renk kodu zor olduğundan konektörlerin boot'ları renklendirilmiştir.TIA 568 standardında konnektörlerin gövdeleri ve botları için; bej, multimode fiber; mavi singlemode fiber ve yeşil APC (açılı) konektör için tanımlanmıştır.

Bazı konektör tiplerine ait fotoğraflar aşağıda verilmiştir.

Epoxy metod ile fiber optic sonlandırma  uygulamamızdan örnekler;

Kablonun Striper ile açılması

Fiber kablonun özel nitelikli temizleyici madde ile silinmesi

epoxy maddenin enjekte edilmesi

yapıştırma işleminin sonu

CUTER ile ucun  kesilmesi

Ucun temizlenmesi için parlatma aşaması

polishing flim üzerinde parlatma

ucun mikroskop ile incelenmesi

MİKROSKOP GÖRÜNTÜLERİ

Temiz bir fiber Core

kirli bir fiber core

uçu kırılmış bir fiber core

Fiber Optik Kablo (Fiber Optic) İletişim Mesafeleri

62.5/125 Multi Mode Fiber Optik (MultiMode Fiber Optic) Kablo İletişim Mesafeleri kullanılan aktif cihaz modül kaynağı ile

10 BASE-FL/FB modül yada converter ile

2000m

100 BASE-FX modül yada converter ile

2000m

1000 BASE-LX modül yada converter ile

550m

1000 BASE-SX modül yada converter ile

275m

50/125 Multi Mode Fiber Optik Kablo (MultiMode Fiber Optic) İletişim Mesafeleri

(OM2)

(OM3)

10 BASE-FL/FB modül yada converter ile

1514m

100 BASE-FX modül yada converter ile

2000m

2000m

1000 BASE-LX modül yada converter ile

550m

550m

1000 BASE-SX modül yada converter ile

550m

900m

100 BASE-SX modül yada converter ile

300m

10G BASE-SX modül yada converter ile

300m

10G BASE-LX modül yada converter ile

300m

8-9/125 Single Mode Fiber Optik Kablo (SingleMode Fiber Optic) İletişim Mesafeleri (OM1)

9/125 MİKRON SM İLE  GIGABIT ETHERNET 5000m

Fiber Optik Terimler

Single Mode Fiber Optik Kablolar   (Tek modlu optik fiber) SM

Single Mode Fiber Optic Kablolar, ses, veri ve video sinyallerini içeren yüksek transmisyon oranları ve uzun mesafeler için yerel alan ağı kablolarıdır.

Single Mode Fiber Optic Kablolar, Gigabit Ethernet için IEEE802. 3z, 1000BASE-SX (kısa dalga boyu Gigabit Ethernet) 1000BASE-LX (Uzun Dalga Boyu Gigabit Ethernet) ve IEEE802.3ae 10GBASE-SR/SW 10GBASE-LX4 (10 Gigabit Ethernet) protokollerini de içeren mevcut tüm LAN (Local Area Network) uygulamalarını desteklemektedir.
Single Mode Fiber Optic Kablolar 8/125 ve 9/125 mikron olarak üretilirler.ancak Uygulamada  yaygın olarak kullanılan kablo tipi 9/125 mikrondur.

 En çok 1310 ve 1550 nm dalga boyları kullanılmaktadır. Zayıflama ve saçılma değerleri çok düşük olduğu için genellikle uzun mesafe fiber optik bağlantılarında tercih edilir. Merkez kısmı yaklaşık olarak: 9 μm’dir.

Multi Mode Fiber Optik Kablolar  (Çok modlu optik fiber) MM

Multi Mode Fiber Optic Kablolar, ses, veri ve video sinyallerini içeren yüksek transmisyon oranları için yerel alan ağı kablolarıdır. Nispeten kısa mesafeler için kullanılır.

Multi Mode Fiber Optic Kablolar, mevcut tüm LAN (Local Area Network) uygulamalarını desteklemekte ve Gigabit Ethernet, 100BASE-SX ve 1000BASE-LX için IEEE802.3z protokollerini de içermektedir.

Multi Mode Fiber Optic Kablolar 50/125 ve 62.5/125 mikron olarak üretilirler. Ancak uygulamada  yaygın olarak 62,5/125 mikron fiber kablo kullanılmaktadır

index fiber). En çok kullanılan dalga boyları 850 ve 1300 nm olup saçılma ve zayıflama değerleri SM fibere göre yüksek olduğu için genelde kısa ve orta mesafelerde tercih edilmektedir.

Zayıflama (Attenuation)

Işığın optik fiber içinde yayılırken meydana gelen kayıplarını ifade etmede kullanılır ve genellikle dB olarak ifade edilir (örneğin 3 dB kayıp) belli bir mesafede (km)  ışık kaybını ifade etmektedir.

Saçılma (Dispersion)

Modlar arasındaki zaman farkından veya dalga boyuna bağlı olarak ışık hızının değişmesinden kaynaklanan bir sinyal saçılmasıdır. Bazen de core/cladding arasındaki dalga boyuna bağlı yansımalardan da kaynaklanan hız farkı oluşabilir. Bu durum optik fiberin kalitesine de bağlıdır. Optik fiberdeki saçılma bit hatalarına neden olur.

Geçiş Kaybı (Insertion loss -IL)

Fiber optik link içerisindeki konektörlerin takılmasında oluşan zayıflama artışıdır. Her konektörde fiberdeki ışığın bir kısmı yansıma yoluyla kaybolur. Geçiş kaybının ana nedeni fiberlerin açısal olarak düzgün bir şekilde birleştirilememesidir, bunu ana nedeni ise kullanılan optik ara bağlantı kablolarının konektörlerinin kalitesi ve konektörleme kalitesi ile ilgilidir.

Bilişim teknolojileri alanında çözüm ve hizmetleriyle, anında hizmet.

EFE GRUP BİLİŞİM Tamamen müşteri memnuniyeti odaklı hizmet anlayışı ile bu güne kadar birçok kurum ve kuruluşa destek vermiştir.
Bilgi teknolojileri ve Tekneloji alanında ihtiyaçları karşılamak ve verimliliği arttırmak amacıyla; profesyonel ekibimizle sürekli iyileştirmeye inanarak en uygun hizmeti anında, çözüm ve servis desteğini sağlamak.
Bilişim teknolojileri ve bilgisayar alanında çözüm ve hizmetleriyle, fark yaratan çözümlerimizle, türkiye pazarinda daha fazla söz sahibi olmak.